Jdi na obsah Jdi na menu
 


Když naší obec Čeradice nad Loučnou zasáhla povodeň v roce 1997, řada z nás si myslela, že se jedná o mimořádnou událost, která se nebude objevovat v častějších intervalech. Povodeň v roce 2002 nás nezasáhla, a tak jsme všichni obyvatelé obce byli v klidu. Přesto po povodni v roce 1997 naši obec navštívili pracovníci Povodí Labe, kteří mapovali stav řeky a diskutovali o možných úpravách. Nicméně k žádným úpravám toku a regulace nedošlo. Pracovníci Povodí Labe prováděli svůj pravidelný monitoring vody v Čeradicích (focení,...), občas vytáhli nějaký ten strom spadlý do řeky a to byla veškerá činnost, kterou udělali.

Pak přišel opět den, kdy přes všechny názory odborníků, že povodně nehrozí, znovu dala o své síle vědět i naše řeka – Loučná. Sami obyvatelé se začali připravovat na velkou vodu na základě televizních informací o situaci v Cerekvici nad Loučnou ze dne 28.3. 2006.

Jak bojovat s vodou? Tato otázka je velmi složitá a nikdo dopředu si není jistý, jestli jsme schopni tento boj vyhrát a zabránit materiálním škodám. Už 29.3. 2006 v dopoledních hodinách jsme pracovali na evakuaci majetku z ohrožených míst a začali čerpat vodu z ohrožených oblastí. Velkou pomocí pro naši obec byla spolupráce mezi jednotlivými Sbory dobrovolných hasičů Moravany v rámci našeho okrsku. Zde výrazně pomohly zkušenosti p. Holického a p. Faltyse, kteří činnost jednotlivých sborů koordinovali a zároveň požádali o pomoc ostatní sbory z okolních obcí. Nikdo nebyl v tu dobu schopen říci, jak dlouho bude uvedená situace trvat. Po poradě hasičů a zastupitelů obce Moravany bylo rozhodnuto se pokusit zastavit stoupající vodu stavěním protipovodňové hráze z pytlů s pískem. Do této činnosti se zapojili jak místní občané (většina z nich v důchodovém věku), tak i lidé a dobrovolní hasiči z okolních obcí. Po těchto opatřeních už nezbývalo než sledovat tok řeky, jestli bude stoupat a nebo začne klesat. Ze čtvrtka na pátek voda poklesla a nám všem bylo jasné, že práce, která se udělala, nebyla zbytečná. Pro nás definitivní sledování toku skončilo až ze soboty na neděli, kdy se řeka vrátila do přijatelné úrovně. Poté jsme mohli konstatovat, že tuto povodeň jsme zvládli a nikdo z občanů obce neměl v obytných místnostech vodu a to i přesto, že hladina toku byla o 10 – 15 cm výše než při povodni v roce 1997. Z těchto důvodů chceme poděkovat starostovi obce Moravany – p. Ročkovi a jeho spolupracovníkům z obecního úřadu za materiálové zabezpečení věcí pro zachraňovací práce (pohonné hmoty, občerstvení, jídlo pro hasiče, pytle písek,...). Dále nesmíme zapomenout poděkovat všem dobrovolným hasičům a občanům, kteří naši malou obec – Čeradice nad Loučnou – nenechali na pospas přírodnímu živlu.

Jediný, kdo nezaslouží pochvalu, je společnost Povodí Labe. Zaměstnanci Povodí Labe dopředu neinformovali obyvatele, kdy a v jaké síle dorazí povodňová vlna z Cerekvice nad Loučnou. V okamžiku, kdy už voda ohrožovala občany, pracovníci Povodí Labe pořizovali dokumentaci, jak to vypadá, když dorazí velká voda. Předpokládáme, že určitou dobu sed Povodí Labe bude zabývat, jaká jsou potřeba udělat protipovodňová opatření. My si myslíme, že místo toho, aby se zase dlouhodobě analyzovalo (což určitě někdo za slušný peníz udělá), je potřeba, aby Povodí Labe začalo čistit tok od nánosů hlíny (po celém toku zanesen hlínou z polí, kde v minulosti byly luční porosty), vyřezávat veškeré nekulturní dřeviny (hlavně křoviny) na březích řeky a tím se starat o tok Loučné jako řádný hospodář.

Pak prostředky, které obec ještě určitě v budoucnosti vynaloží na protipovodňová opatření (navyšování hrází, na skladě mít protipovodňové pytle, materiální dovybavování sborů dobrovolných hasičů,...), budou doopravdy prevencí a ne základní věcí, na kterou stát bude spoléhat při povodních. Doufáme, že všichni starostové obcí, kteří mají problémy s velkou vodou na Loučné, se spojí a budou vytvářet takový tlak na vedení Povodí Labe, aby se situace v příštích letech na toku výrazně zlepšila.

.            Výbor SDH Čeradice

 

Náhledy fotografií ze složky Povodně 29-31.3.2006